perjantai 26. syyskuuta 2014

Pyyhkeitä, pitsiliinoja ja betonia :)



Hurahdin minäkin kokeilemaan betoniruukkujen tekoa vanhoista pyyhkeistä ja pitsiliinoista :)



Herkutellaan myöhemmin lopputuloksilla, tässä ohje betoniruukkujen tekoon:

Kävin rautakaupasta hakemassa pari säkkiä S30:ä,
kun ei ollut mitään tietoa sen riittävyydestä ja vanhoja pyyhkeitä oli aika pino.
No kaksi säkkiä ja ruukkuja on nyt hieman reilu 30kpl :)
Osa onnistunut paremmin, osa heikommin.

Suotta jännitin sekoitussuhdetta, olen sitä mieltä,
että liian velliä siitä ei saanut ja vettä piti välissä lisätäkin,
koska pyyhkeet ja liinat imivät sitä itseensä, vaikka uitin ne vedessä ennen betonivelliin kastelua.

Pyyhkeitä siis pyykätään betonivellissä niin kauan,
että ne ovat yltäpäältä "kurassa" ja nostetaan sitten pää ylösalaisin roikkumaan :)



Eli tein valmiiksi keppejä, vanhojen tuolien jalkoja pienemmille töille yms. tukia, joiden päälle asetin vanhoja muovisia kesäkukkien mukana tulleita kertakäyttöruukkuja ja väliin laitoin vielä varulta palan jätesäkistä ennen kuin heitin pyyhkeen niskaan.



Pyyhettä voi vielä asetella, kuinka tahtoo sen muotoutuvan ja sitten vain odottelemaan,
että betoni kovettuu ja voi irrottaa ruukut.

Helppoa ja yksinkertaista ;)

10 kommenttia:

  1. Ihania! Minulla on liinat ja puupöllit valmiina, mutta en tiedä, mitä betonia käyttää. Eli pelkkää sementtiäkö? Minkä nimistä sinulla oli? Meillä oli rautakaupan myyjät ihan ihmeissään, eikä osanneet neuvoa mitään. Ja se sekoitussuhde? Kokeilin jotain hienojakoista laastia ja vettä, mutta hiekkahan painui pohjalle ja päällä vain kuravelli. Minkä nimistä oli se käyttämäsi aine? Pitääkö ensin kastella johonkin öljyyn?

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistäsi :)
    Eli säkissä lukee isolla tuo S30, pyydä sitä, niin heidän pitäisi kyllä tietää, mitä antavat :)
    Meillä ei myöskään tienneet betonitöistä mitään, mutta tuon S30 tiesivät kyllä.
    En kastellut mihinkään öljyyn, vaan ihan veteen ja puristin ylimääräiset pois ennen kuin heitin "kuravelliin".
    sekoitus-suhteen löytää parhaiten mielestäni kokeilemalla, liinat imee vettä betonimössöstä, joten ainakin itse jouduin sitä vähän väliä lisäämään vaikka teinkin aika juoksevaa seoksesta ja pohjia myöten piti myös todella usein sekoittaa uudestaan kunnolla.

    Toivottavasti näistä on jotain apua, itsekin tein vasta ekaa kertaa mitään tällaista ja en tiedä, menikö kaikki oikein tai helpoimmalla tapaa :)

    Nythän ulkona alkaa olla jo sen verran kylmä, että pitäisi olla melki jokin autotalli tms. jos aikoo vielä tehdä tai sitten malttaa odottaa kevättä.
    Syksyllä oli siitä sopiva tehdä, kun ei ollut vielä kovin kylmä, että betoni ei saa kovettua liian nopeasti, mikä taas kesällä voi käydä :)

    Itse huomasin nyt kun käytin sen kaksi säkkiä yli 30 ruukkuun, että kaikkiin ei tullut riittävästi betonia, joten eivät kestäneet. Mutta ensi kesänähän ne voi viimeistään korjata ;)

    VastaaPoista
  3. miten olet saanut kuivuneet työt irti purkeista ? kauanko kuivattelit ?

    VastaaPoista
  4. Useamman päivän kuivattelin, riippuu niin kelistä, kannattaa käydä välillä kokeilemassa, milloin ovat riittävän kuivia irrottaa ja jätesäkkimuovi betonin ja ruukun välissä auttoi irrottamisessa samoin isäntä, eli toinen piti betoniruukkua ehjänä kun toinen yritti repiä "sisälmykset" pihalle, osassa hajosi muoviruukku, osassa pysyi ehjänä :D

    VastaaPoista
  5. Heippa, ovatko ruukkusi pahvisen tuntuisia vai kivikovia? Itselläni pyyheruukkuset kuivumassa viidettä vuorokautta ja tuntuu että ainakin pyyhkeen kulmia voisi taittaa niinkuin pahvia o.O ovatko sitten vielä kosteita vaiko liian vähän betonia :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kokemukseni pohjalta silloin on liian vähän betonia. Eli ne mihin betoni riitti hyvin, ovat kovia kulmia myöten.
      Ja moni meni uusiksi sillä, että liian montaa ruukkua yritin tehdä kerralla ja kaikkiin ei riittänytkään kunnolla betonia. Viimeistään, kun ruukun irroittaa ja hetken on käytössä, muoto pettää ja leviää/kaatuu.

      Voi yrittää antaa ensiapua huonoihin kohtiin jos huomaat tekovaiheessa, että jossain on betonia vähemmän ja velliä on jäljellä tai sitten vain kokonaan alusta.

      Lopputulos kuitenkin palkitsee, kun saa kovan ruukun aikaiseksi, tsemppiä yritykseen! :)

      Poista
  6. Ja vielä mikä tuli mieleen, niin jos käyttää pyyhkeiden lisäksi esim. monien suosimia pitsiliinoja, niin huomioikaa, että ovat puuvillaa. Koska puuvillaisiin betonimössö imeytyy/tarttuu parhaiten :)
    Itse huomasin varsinkin kun kirppiksiltä etsin pitsiliinoja (jotka yhtäkkiä olivatkin kadonneet sieltä betoniruukku-villityksen myötä) :D
    niin paljon oli juurikin kaikkea muuta tarjolla kuin puuvillaisia.

    VastaaPoista
  7. Moikka! Jos pitsisestä ruukusta meinää sateiden myötä tulla tarjotin, niin onkohan betoni silloin ollut liian löysää? Eivät ne edes kuivuneet jämäköiksi alunperinkään...harmittaa

    VastaaPoista